tiistai 10. syyskuuta 2013

Raskauskiloprojekti, vko 5: Voi vitsit mä inhoan näitä vatsamakkaroita

Viikon saldo: +0,5 kg. Voi jehna. Vaikka juujuu, hyvä tahtihan tässä on ollut kun kerran kuudessa viikossa on just se sallittu kolme kiloa mennyt. Silti tosi epämotivoivaa aina nähdä pluslukuja mittarissa...

Viime viikosta puolet siis oltiin mökillä ja siellä on helppo unohtaa, että mitään projektia onkaan käynnissä ja välillä kyllä tekisi todella mieli unohtaa muutenkin koko kiloremppa. Mutta kummasti saa motivaatiota lisää, kun käy oikein hyvässä valaistuksessa hyllyttämässä vatsamakkaroitaan jättikokoisista peileistä kuten minä taas eilen vatsatanssissa. Mentiin kaverin kanssa oikein erikseen tällä kertaa vaativammalle tunnille ja siellä todella piti osata hytkyttää itseään jos johonkin suuntaan (ja yleensä vielä vispata jotain toista osaa  ihan toiseen suuntaan). Olin vielä laittanut valkoisen paidan, josta kaikki näkyi erityiskivasti läpi, voi huokaus. Hyvää muistutusta siis, että vielä on syytä jatkaa terveempien elämäntapojen kanssa. Varsinkin kun vieressä humppaa kaveri, joka sai vain kuukautta ennen minua oman lapsensa ja jonka kroppa ei todella ole enää yhtään mallia valas. Joka viikko mä yllätyn ihan yhtä paljon siitä, että multa puuttuu koko vyötärö. Edestä katsoen sitä ei ehkä koskaan ole ollutkaan, mutta sivusta pitäisi jotain näkyä, varsinkin kun ne rinnat ovat paisuneet monta kokoluokkaa isommiksi. Vaan kun ei ole, niin ei ole.

No, itse projektin suhteen viikko meni ihan ookoosti, joten selvää syytä ylöspäin kivunneille luvuille ei ole. Ennen mökille lähtöä jaksoin tehdä kivasti lihaskuntoa ja pojan kanssa tuli käveltyäkin sellaista normimatkaa kun käytti julkisia ja kävi vähän kauempana kaupoilla. Mökillä ei ole sen vertaa lattiapinta-alaa, että olisi kivaa mitään lankkuja vääntää, joten kaikki se kyllä jäi. Ostin vielä karkkiakin kaksi 180g pussia, ihan vaan ettei veneillessä tai muuten muiden ruoka-aikoja odotellessa iskisi känkkäränkkä. Vähän turhaa kyllä, mutta kun söin vain toisen pussin, niin menköön. Jäätelön kanssa sen sijaan tuli läträttyä tälläkin viikolla ja se harmittaa näin jälkikäteen. Muuten ei sattunut mitään ylilyöntejä vaan huomasin, että homma rupeaa jo vähitellen helpottumaankin.

Olen koittanut projektia tukeakseni lukea vähän lisää sekä imettävien liikunnasta että ravinnosta. Ihan kiinnostava blogi tähän liittyen oli Äitiys liikuttaa, jossa oli mm. tietoa raskauskilojen pudottamisesta (ja vakuutuksia siitä, että kyllä niistä pääsee eroon). Siinä oli kovasti mainostettiin, että helpoimmalla pääsee kun raskauskiloja ei hanki raskausaikana. No joo-o, fiksu varmaan olisikin tehnyt juuri niin, vaan kun en ollut niin fiksu. Että vielä olisi se 15 kiloa siihen ennenmuinoin-painoon ja 9 kiloakin siihen ennen raskautta- tilanteeseen. Lisäksi kirjoituksessa näsäviisasteltiin ihan alussa sillä,  että muka jotenkin yleisesti olisi ookoo saada niitä raskauskiloja (no tänä Hollywood-äitien "Saavutti vanhat mitat 3 päivässä -aikana mielestäni kyllä ei ole) tai herkutella imetysaikana itseään ihan turvoksiin vain koska imettäessä saa (kyllä ainakin meikäläinen raskaana ollessakin tiesin, että se oli typerää vaan kun kauheasti teki mieli eikä mitään muutakaan saanut tehdä), että lapsiperheen arki on säännöllistä ja siinä on sitten helppoa pitää huolta myös näistä terveistä elämäntavoista (ei meillä kyllä mitään säännöllistä ole vielä näkynyt...) ja että yhdessä liikkuminen on kivaa (liikkuminen ylipäätään on musta yleisesti ottaen melko arsesta, krmh). Mutta samaa mieltä kirjoittajan kanssa olen ehdottomasti siitä, että kotoa opitaan terveet elämäntavat esimerkin kautta ja että lapsen ei haluta syövän yhtä huonosti kuin mitä itse syö (tai vihaavan liikuntaa kuten itse tekee), siksikin on hyvä muuttaa omia tapojaan ennen kuin tuo natiainen kasvaa imemään meistä oikein todella niitä omia elämäntapojaan. Lisäksi noukin blogista itselleni muistiin seuraavia: 
  • Muista juoda vettä, imetys lisää tarvetta noin litralla päivässä (miten tämä voi jatkuvasti unohtua? Viime viikolla tuli yhtenä päivänä ihan järkyttävän huono olo kun en muistanut...)
  • Kala-aterioita pari kertaa viikossa
  • Proteiinin lähde jokaiselle aterialle!
  • Nestemäisiä, rasvattomia maitovalmisteita tulisi syödä/juoda noin 8dl/vrk. Määrä tuntui minusta aika isolta, sen haluan tarkistaa. Tykkään kyllä maidosta mutta jäätelönkään kanssa en kyllä syö lähimainkaan tuota määrää päivässä.
  • Korkeatehoisella intervallitreenillä saa kivasti rasvanpolttoa käyntiin, mutta imettävälle ei suositella kovin kovatehoista treeniä koska se voi vaikuttaa maidontuotantoon. Ylämäet vaunujen kanssa kannattaa silti hyödyntää
Lisäksi blogista oli linkki Imetystukilistalle, Kansanterveyslaitoksen professorin Terttu Vartiaisen kommenttiin liittyen imettäjän painonpudotukseen. Lyhyesti: Kroppaan päässeet ympäristömyrkyt jakaantuvat tasan kaikkialle kehon rasvaan ja laihdutus vapauttaa näitä verenkiertoon ja sitä kautta äidinmaitoon. Kuitenkaan hänenkään mielestä noin puolen kilon pudotustahti viikossa ei ole vaarallista lapselle. Jotain hyvää siis meikäläisen maltillisesta tahdista vaikka kyllähänn tää jojoilu varmaan vähän huono juttu kuitenkin on. 

Uskallan siis jatkaa projektiani hyvillä mielin. Tällä viikolla keskityn vielä enemmän syömiseen ja kuntoilun lisäämiseen. Jäätelö saa edelleen olla pannassa, jos ei muusta syystä niin siksi koska en onnistunut sen osalta tällä viikolla juuri ollenkaan. Löysyin juuri tosi mielenkiintoiden iPad-appin nimeltä You are your own gym, se tulee kokeiluun nyt ja siitä ehkä lisää ensi viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti