- Ns. normaaliväestöllä ei ole tutkittu gluteiinin tuomisen ajoitusta vauvan lisäravintoon lainkaan. Kaikki tutkimukset on tehty perheissä, joilla on ennestään tiedetty riski joko keliakiaan tai 1-tyypin diabetekseen. Lisäksi kokeita on voitu tehdä vain havaintoihin perustuen, eli loppupäätelmissä on tiettyä epävarmuutta.
- Ennen 4 kk alkua syötetyllä gluteiinilla on todettu kohonnut riski sairastua keliakiaan. Tämä tosin on päätelty vain yhdestä havaintoihin perustuvasta tutkimuksesta (Norris et al, 2005 - ns. DAISY -tutkimus USA:sta seurantavuosilta 1994-2004) ja tutkimuksen käytännöissä on tiettyä väljyyttä (esimerkiksi gluteenin aloitusajankohta on merkitty 3kk haarukoissa, eikä tarkasti).
- Vasta 6 kk jälkeen aloitetusta gluteenin annosta keliakian aiheuttajana on taas vain kaksi tutkimusta (yllä mainittu Norris et al ja Ziegler et al, 2003 - ns. BABYDIAB -tutkimus) ja nämä antavat ristiriitaista tietoa ja siksi netissä paljon puhetta herättänyt päätelmä siitä, että gluteiinin anto pitäisi aloittaa nimenomaan 4-6 kk välillä ei ole selvä. Käsittääkseni tästä syystä niin Suomen kuin WHO:n suositukset ovat edelleen 6 kk täysimetys.
- Akobenging 2006-tutkimuksessa löytyi viitteitä siitä, että jos gluteenia tuodaan ravintoon samalla kun ei imetä, keliakiariski kasvaa. Tätä ei ole tutkittu kuitenkaan suhteessa siihen ikään, jolloin gluteeni tuodaan ruokavalioon.
- 1-tyypin diabeteksen osalta tutkimuksissa ei ole osoitettua kuin hyvin heikkoja yhteyksiä gluteenin aloitusikään, eikä niistä voida vetää kunnon johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen (Norris et al 2003, Ziegler et al 2003 ja Virtanen et al 2006). Myöskään imetyksen vaikutuksesta diabeteksen syntyyn on hyvin ristiriitaista tietoa (esim. Virtasen ja Knipin 2003 tutkimus)
- Myöskään ennen käytetty tapa jättää kaikki gluteiini pois riskiryhmissä olevien lasten ravinnosta koko ensimmäiseksi vuodeksi ei suojaa merkittävästi diabetekselta (Hummel et al, 2011, ns. BABYDIET -tutkimus).
Epäilen, että nämä kaverin puheet gluteenittomista puuroista juontaa juurensa siihen, että kun Amerikoissa aloitetaan usein kiinteät nimenomaan viljoista, niin hyvänä on pidetty suositella ensimmäiseksi jotain, minkä ei tiedetä olevan kovin allergisoivaa. Siksi siis gluteenitonta puuroa. Kaikesta tästä vedän kuitenkin itse siis sen johtopäätöksen, että me mennään kauppaan ja ostetaan ihan tavallista kaurapuuroa ja aloitetaan sen maistelu ihan hyvillä mielin, ja jatketaan siinä samalla imetystä. Ja seuraavan lapsen täysimetän suositusten mukaan 6kk vanhaksi, jos niikseen tulee ;)
Kiitti tästä! Ilmankos tästä on liikkeellä juttua suuntaan ja toiseen, kun tutkimusta on monenlaista, muttei kuitenkaan juuri tästä.
VastaaPoistaMeillä on syöty kaurapuuroa nyt melkein viikon verran ja hyvin on maistunut ja ilman mahaongelmia.
Inka
Meillä alkaa puuro tänään, katsotaan kuinka käy. Pitäisköhän siihenkin laittaa vähän päärynää, niin menisi paremmin alas?
Poista