torstai 7. marraskuuta 2013

Melkein unohtui koko lapsilisä...

Joo-o, oltiin anoppilassa seuraamassa leikkauksesta toipuvaa koiraamme, joka omakotitalon pihalta ulkoilutetaan vähemmällä vaivalla kuin meidän kerrostalosta. Anoppi antoi luettavaksi jotain vauvalehtiä, joita Jiin serkku oli jättänyt ja tarttui silmiin artikkeli lapsiperheiden rahatilanteesta (Kaksplus 3/2012). Kuulemma lapsiperheillä on tyypillisesti 2000-4000 euroa kuussa käytettävänään,  niin ja ne lapsilisät. Lapsilisät! Tässä minä olen vonkunut meidän rahatilanteesta ja kertakaikkiaan unohtanut koko etuuden.

No, pikaisella surffailulla Kelan sivuille kävi ilmi, että ihan kokonaan emme ole kävelleet onnemme ohi, koska Kela maksaa 6 kuukauteen asti takautuvasti niitä lisiä. Ja hyvä onkin, koska ensimmäisestä lapsesta saa 104,19 euroa/kk, joka kuten aiemmin todettu, on meille tällä hetkellä jo ihan kiva lisä talouden pyörittelyyn. Hakemus lisistä lähti siis vähän vilakasti liikenteeseen ja samalla kertaa ne mun kotihoidontukihakemukset ensi keväälle/kesälle.

Jäin vain miettimään sitä, että toisissa perheissä kai on perustettu pienelle tili ja kerätty lapsilisät sinne - lapsi on tiettyyn ikään mennessä sitten saanut mukavan pikku potin käyttöönsä. Tällä korkotasolla tietty oikeasti ei kannata ainakaan millään tilillä kannata rahaa jättää hautomaan, mutta tietysti ideana tuo on ihan kiva. Sitä vaan, että jos sitä ei nyt ala laittaa sinne tilille, niin mistäs kaivat reilut 21 tuhatta euroa sitten kun tuo täyttää 17 vuotta...? Ehkä parempi kuluttaa ne rahat lapsen hyvinvointiin muuten tässä ihan perusarjessa, mietitään tulonsiirrot sitten kun (tai jos) sitä rahaa ihan hurjasti parinkymmenen vuoden päästä on...

EDIT. Niin sitä lapsilisää olis siis voinut hakea lasketun ajan perusteella jo syntymättömällekin lapselle. Fiksu olis varmaan tehnytkin niin, vaan tuliko silloin tärinöissä luettua niitä Kelan ohjeita ja lomakkeita niin tarkkaan? No ei tod.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti