tiistai 3. joulukuuta 2013

Vasuriko?

Vaikka alkuun Pikku-Ukko olikin tosi vahvasti oikea edellä -miehiä, päätä käännettiin sinne ja oikea käsihän löytyi monta viikkoa ennen vasenta, niin nyt koko sen ajan, kun käsien hienomotoriikka on kehittynyt on vasuri ollut se hallitseva. Vasurilla tehdään tarkkuutta vaativat jutut, oikea tukee. Jos laittaa lelun oikealle puolelle, yritetään siihen ensin tarttua vasemmalla kädellä oikean yli, ennen kuin edes kokeillaan sitä oikeaa (jos kokeillaan, usein se lelu vähän niin kuin unohtuu siinä jos ei ensimmäisellä yrityksellä saada kiinni). Mietin jo, että nyt meille on kehittymässä vasuri.

No onneksi kuulemma kätisyys voi vaihdella ja vakiintuu vasta 2-4 vuotiaana, vaikka se määräytyminen yleensä alkaakin jo alle 1-vuotiaana ilmetä. On tässä näemmä aikaa vielä vaihtaa tuota monta monituista kertaa. Mutta kiehtovaa, miten se sitten oikeasti määräytyy ja miksi, jos kerran se ei ole mikään tuollainen alusta asti preferoitu juttu, niin kuin luulin. Pojilla vasenkätisyys on muuten tyttöjä yleisempää (5,8% vs. 4%, (viite: Laaksonen ML, Vasenkätiset, 1985)).

Jännä nähdä kuinka käy :)

4 kommenttia:

 1. Oletko perehtynyt niin paljon vasenkätisyyteen että osaisit sanoa, onko se perinnöllistä? Siis saavatko vasenkätiset vanhemmat vasenkätisiä lapsia oikeakätisiä todennäköisemmin?

  Meillä sekä isäni että mieheni ovat "molempikätisiä vasenkätisiä", isäni lähinnä siksi että sen kouluaikana oli vielä pakko kirjoittaa, käyttää saksia jne. oikealla kädellä, luontaisesta taipumuksesta viis. Mieheni kirjoittaa vasemmalla kädellä mutta käyttää esim. vasaraa ja muita työkaluja oikealla. Minä en osaa vasemmalla kädellä edes niistää nenääni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten en tiedä paitsi mihin tässä googlaillessa päädyin, mutta siis sen verran kyllä sain selville, että vasenkätisyyttä on useammanlaista - osa on opittua tai pakotettua (kuten ilmeisesti isälläsi) ja osa taas näkyy myös aivopuoliskojen välisten kytkentöjen erilaisuutena. Tästä aivoissa asti näkyvästä vasenkätisyydestä on epäilty, että se johtuisi geeneistä asti ja voisi siten olla myös periytyvää, mutta näemmä tästäkin on kiistelyä edelleen ja pari kuukautta sitten on julkaistu uusia tutkimustuloksia, jotka kumoavat edelliset geenilöydökset (http://www.medicalnewstoday.com/articles/267047.php). Vasenkätisyys ja sen määräytyminen ja kytkökset genetiikkaan tuntuvat siis olevan kaikille yhä mysteeri ja silti noin 10% kansasta on juuri vasureita. Ja kiehtovammaksihan homman tekee se, että vasenkätisyydellä tuntuu olevan joku linkki esimerkiksi matemaattiseen oivalluskykyyn ja jonkun lähteen (jota ei ole tähän laittaa, eli hyvin epämääräistä...) mukaan 25% kaikista planeetan professoreista olisi vasenkätisiä. Mikä kaiken tuon aiheuttaa, mihin se kytkeytyy ja miksi, nobody knows. Pitää vaan seurata sitä omaa lasta ja katsoa miten käy..

   Hauska muuten, että sanoit, ettet ole yhtään vasenkätinen. Minulla kun juuri ratsastuksessa meni hermo totaalisesti siihen, etten saanut polleja peräänantoon kuin vasempaan kierrokseen (jossa oikea käsi, se ainoa, jolla osaan itse jotain tehdä, pysyy tasaisesti ulko-ohjassa) :) Jos vielä joskus aloitan homman uudelleen, pitää varmaan tehdä vasemman käden kanssa vähän hommia...

   Poista
 2. Mielenkiintoista, kiitos lisäselvityksestä! Mulla ei kumma kyllä ratsastuksessa ole merkittävästi puolieroa (ja itse asiassa ratsailla olen hyvinkin rytmitajuinen ja oikea-aikainen, kun sitten taas ilman hevosta osaan hädintuskin taputtaa tahdissa, mistään tanssimisesta/soittamisesta puhumattakaan), mutta opetettavillani huomaan lähes järjestäin eroja eri kierroksessa. Usein juuri oikeakätisillä oikea puoli on kaikin tavoin vahvempi, joka toisinaan aiheuttaa sen että oikealla kädellä ja jalalla ylitehdään ja vasen puoli vaan keikkuu mukana. Tiesitkö muuten, että paljon autoilevilla myös lantio on kääntyneenä hieman eteen-oikealle (kaasujalka), ja ratsastuksessa tämä tietty näkyy heti armottomasti istunnan vinoutena? Samoin tietokoneella hiiren jatkuva käyttö oikealla kädellä tekee oikeasta kädestä turhan vahvan ja koko kropasta vinon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo, tunnistan kyllä tuon kaasujalan tekemän lantionkäännön ja oikealla olalla rontattujen kassien tekemän lantionsiirtymän vasemmalle myös. Ihanaa vinoutta! No, jahka taas ratsastamaan pääsen, niin on aika paljon uudelleenopeteltavaa ja ennen kaikkea poisopeteltavaa... Mutta tehdään nyt näitä vartalonhallinnan treenejä ihan tässä ilman hevosta eka, sen voisi aloittaa vaikka sillä, ettei kantaisi tuota poikaa jatkuvasti oikealla, kuten nyt.

   Poista