perjantai 22. marraskuuta 2013

Ei mitkään talvirattaat nämäEilen saatiin täällä ensilumi, kuten ilmeisesti melkolailla muuallakin Suomessa. Katselin parvekkeelta aikani, hihkuin ja fiilistelin ja sitten ajattelin, että kyllä sentään täytyy juhlia tätä pojan merkkipaalua kävelemällä lumessa kauppaan. Sinne on 2,5 kilometriä suuntaansa, mikä on aika kiva lenkki noin niinkuin ilman sitä lunta.

Pari huomiota ja kysymystä liittyen tuohon "ihanaan ensilumikävelyyn":

  • Miksi meidän tyhmissä rattaissa on pienet, kääntyvät etupyörät, jotka toimivat käytännössä pieninä auroina siinä rattaita (a.k.a. kivireki) lykkiessä
  • Jos meillä kerran on jotkut talvirenkaatkin noihin rattaisiin, miksei ne ole alla? Ja miksei niitä saa itse asentaa niin että rattailla voisi edes yrittää järkevästi liikkua talven tultua?
  • Miksi rattaiden kopan oma pintamateriaali ei kestä homehtumatta vettä? Tuntui urpolta joutua laittamaan sadesuoja lumisateen vuoksi päälle? Ja miten se kestää ylipäätään pakkasella?
  • Miksi rattaiden alakori on samaisesta huonosti vettä kestävästä kankaasta, varsinkin kun ne edellämainitut pienet, kääntyvät eturenkaat aurasi jatkuvasti sitä suojalunta sinne sisään?
  • Ja vielä noin niinkuin henkilökohtaisea pohdintana - miksi lähdin lumeen lenkkareilla? Kyllä jo siitä pihalta näki, että se on suojalunta, ei mikään otollisin olosuhde lenkkareille niin kosteuden kuin pidonkaan osalta.
Ei mikään hehkein matka siis. Olin ihan rättipoikki jo tuosta matkasta kun pääsin Prismaan ja aikaa kului ihan tuhottomasti. Paluumatkalle päätin napata bussin ja se veikin lähemmäs kotia tosi sujuvasti, kuski oli vielä kiltti toisin kuin pääkaupunkiseudulla ja niiautti sen bussin kunnolla sisään mennessä ja tullessa, niin että oli helppo saada ne rattaat sohjosta huolimatta sisään ja ulos. Ei tarvinut enää lykkiä kuin yksi vähän jyrkempi mäki ylös ja pikkupätkä kävelytietä ja sitten selvittiin kotiin asti. 

Tämä vain osoittaa sen, että siihen ratasvalintaan kannattaa käyttää aikaa ja sitä omaa pohdintaa. Muuten saa vaan  kalliilla sellaiset kiesit, jotka on kyllä nätit ja toimii kaverilla (esim. siellä Prismassahan noilla mieluusti pyörii kyllä) mutta omaan tarpeeseen ei toimi.


    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti