lauantai 18. toukokuuta 2013

Mitä se (meidän) vauva sitten maksaa?

Liian paljon aikaa selvästi, kun ehtii tällaisiakin ynnäillä, vaikka varmaan parempi tietää raaka totuus kuin piilotella epätiedossakaan. Laskin siis huvikseni yhteen, mitä tämä meidän vauva on maksanut tarvikkeissa ja raskauteen liittyvissä kuluissa jo ennen syntymäänsä. Jii huomautti, että ilollahan nämä kaikki on maksettu ja yhdyn kyllä siihen mielipiteeseen, mutta kun pääsin loppusummaan, joka tässä vaiheessa kellottaa jo päälle 3000 euroa, teki kyllä mieli nieleskellä useampaan kertaan. Että olikohan kaikki ostetut jutut nyt tarpeellisia kuitenkaan? Ja minä kun luulin säästäneeni pitkän pennin, kun lastenvaatteet ovat tulleet pääsääntöisesti kavereilta tai ostettu Huudosta. Tai varmaan olenkin säästänyt, mutta kun niitä muita kuluja on sitten ollut niin kivasti siihen lisäksi...

Eli mistä vauvakulut koostuvat so far:

Äidin kulut (=raskauteen ja tulevaan imetykseen liittyvät kulut) yhteensä n. 600€:

 • Raskausvitamiinit ja lääkkeet n.150€ (käsittämätöntä, mutta totta. Eikä mullakaan ole tässä kuin 1 antibioottikuuri sekä perusmonivitamiinit ja öljyt, maitohappobakteereita seonneeseen vatsaan ja sitä rautaa, rautaa, rautaa. Lisä Deetä olen myös ottanut samoin kuin magnesiumia kramppaaviin jalkoihin, mutta ne olivat jo valmiiksi hyllyssä eivätkä siten laskuissa)
 • Äitiys/imetysvaatteet n.150€ (hinnasta valtaosa menee kolmiin imetysliiveihin, joita on kasvaneen rinnanympäryksen vuoksi ollut pakko ottaa käyttöön jo raskauden aikana. Muuten on kavereilta saatu lainaksi ja pari ostiin Huudosta)
 • Kertakäyttösiteet, satsi kestositeitä ja liivinsuojia n. 100€ (koska valkovuodon määrä on vaan jotain ihan jäätävää, päätin leikkiä ekoa ja satsata kestositeisiin noin raskauden puolivälissä. Samalla tilasin liivinsuojat)
 • Poliklinikkamaksut ja lisäultrat julkisella ja yksityisellä n 200€ (alkuraskauden verenvuotojen ja puolivälin supistuskontrollin vuoksi tämä vähän kalliimpi kuin perusodottajalla)

Lapsen vaatteet yhteensä n. 150€

 • Huudosta ja kavereilta bulkkina ostettu/saatu. Ja riittää ihan varmasti ainakin koko ensimmäiselle ikävuodelle... Jossain vaiheessa tajusin, että poika on saanut oman lipaston samalla kun äiti on lähettänyt kassitolkulla omia vaatteitaan joko varastoon tai kierrätykseen...


Lapsen hoitoon liittyvät kulut yhteensä n. 500€

 • Harsot, froteealusta, kuivaliinat, sappisaippua jne. n. 80€ (täh?, sanon minä. En tajunnut ostaessani tätä hintaa...)
 • Kestovaipat 300€ (kallista on, tässä 12 kpl Bumgeniuousin taskuvaippoja neppareilla, kavereiden suosituksesta. Parempi ottaa käyttöön tällä hinnalla! Newborn-koon vaippoja on myös runsaasti kavereilta lainassa. Luultavasti jotain lisäimuja pitää vielä näiden lisäksi myös hankkia)
 • Valmiiksi vastikkeita, kertsivaippoja jne. hyllyyn n. 20€ (jotten heittäisi kilareita kun näitä kuitenkin tarvitaan...) 
 • Rintapumppu, tuttipullot, newborn-tutit n. 100€ (kyllä, yritän epätoivoisesti saada muksun syömään myös pullosta ja käyttämään tuttia. Haluan päästä ulos talosta vauvan syntymän jälkeenkin ja näppärintä olisi, jos Jii voisi silloin tällöin hoitaa vauvaa myös yli ruoka-ajan...)
Yleiset/sekalaiset vauvakulut yhteensä n. 2000€
 • Vauvan mobile n. 30€ (malli Barbapapa. Ihan vaan koska se oli niin söpö)
 • Rattaat, pinnasänky, turvakaukalo ja adapterit autoon ja rattaisiin, hoitolaukku, hoitoalusta, rintareppu jne.n. 1600€ (eli Jiin tekemät isot ostokset, joita olen turvakaukaloa lukuunottamatta alkanut tässä kovaa vauhtia kyseenalaistaa. Esim. rattaiden mahtuvuudesta meidän autoon ei ole viekäkään havaintoa ja ainakin homma poiki myös metallisen koiraverkon ostamisen - siitä muuten tulee sitten se 230€ lisäkuluja joka ei vielä ole laskettuna yhtään missään...)
 • Kantoliina Huudosta, n. 90€ (tässä tuhlasin, mutta kun halusin hyvän)
 • Sitteri ja lelukaari sekä matkasänky n. 40€ (kavereilta)
 • Vauvanvakuutus n. 500€ (eikä suinkaan vain 80€, kuten luulin alunperin - se olikin vain varausmaksu ja loput laskutetaan kun bebe on rantautunut ulkomaailmaan... No, ryssimme Jiin kanssa koiranvakuutuksen ottamalla sen liian myöhään, jolloin käytännössä kaikki koiran taudit on jo rajattu pois koko hemmetin vakuutuksesta (ja kuluja oli kertynyt 2xostohinta jo ennen kuin tuo täytti puolta vuotta) - mitä ehdottomasti ei haluttu toistaa vauvan kanssa, joten kiltisti maksamme tämänkin. Nyt voi ainakin huoleti porhaltaa sinne yksityislääkärille aina kun vauva huutaa pidempään yhtäjaksoisesti, jos ei muuta...) 
Lisänä tänään ostettiin valmiiksi D-vitamiinitippoja ja ainakin korvakuumemittari ja nenänniistin ovat vielä hankintalistalla, tosin nuo (kuten aika moni muistakin jo ostetuista jutuista) voivat hyvin odottaa vauvan syntymään asti. By the way, apteekin hyllyssä oli 4€ tippoja vaikka kuinka - jännää, että silti kaverin kehoittamana päädyimme siihen 20€ pulloon, jossa on myös niitä maitohappobakteereita. Näemmä lapsen parempaan hyvinvointiin edes hatarasti liittyvällä argumentilla saa helposti niistettyä meistä nelinkertaisen hinnan.. 

Lisäksi ilmaiseksi ollaan saatu vauvanamme, ovenkarmeihin kiinnitettävä kiikku lainaksi, sairaasti vaatteita, toinenkin sitteri ja epämääräinen kasa kaikenlaista muuta, jolle en vielä tunne nimeä tai käyttötarkoitusta. Ahdistaa tämä tavara ja ahdistaa rahanmeno. Ja tämä taitaa olla vasta alkua...  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti